Reballing și Rework

Reballing - Rework

Contact

Placa de bază, este cea mai importantă componentă a calculatorului si videoconsolei dumneavoastra. Pe lângă unele defecţiuni clasice pe care le poate suferi, mai există una specială, a cărei reparaţie este însă foarte delicata. In general se manifesta prin lipsa de imagine pe calculatorul sau videocosola dumneavoastra. Pentru remedierea acestei probleme, placa de bază va trebui să treacă fie printr-un proces de Reballing sau Rework în unele cazuri la unul dintre cipurile Nord, Sud sau Video dedicat, după caz. Investigarea se realizeaza de catre un Inginer tehnic specializat si certificat în reconstruire de circuit integrat adica un specialist în sudura BGA Reballing și Rework.

Aceste cipuri, la fel ca alte componente, sunt ataşate plăcii de bază și sudate cu staniu (cositor, fludor) sub forma de bile BGA. Înlocuirea cipurilor nu este similară cu înlocuirea unei baterii dintr-o lanternă, aşa că dacă aveți probleme cu placa de bază, Reballing Bacau o poate remedia.

Reparaţia plăcii de bază are, în cazul acestui tip de defecţiune, patru etape: calm, răbdare, îndemânare şi experienţă, desprinderea cipului NORD, cipului SUD sau cipului video DEDICAT de pe placa de baza, curăţarea sau înlocuirea de staniu vechi, refacerea cipului cu bile BGA noi şi sudarea acestuia pe placa de bază.

Multe laptop-uri sau videoconsole au probleme cu supraîncalzirea la solicitare mare (jocuri sau alte aplicații consumatoare de resurse video) sau datorita prafului acumulat in zona ventilatorului si a pastei termice ne inlocuita la timp, ceea ce duce la dezlipirea, oxidarea sudurii sau producerea de mici crăpături in zona bilelor BGA numite (Cracks) sau defectarea chipset-ului video oricare ar fi acesta de pe placa de baza. În final se ajunge la lipsa de imagine a laptop-ului sau a videoconsolei dumneavoastra.

Pentru mai multe detalii cu privire la procesul de Reballing vă invit sa vizualizați:

☞ Ce este BGA ?

☞ Cauze frecvente în sudura BGA


☞ Diferența dintre Reballing și Reflow

☞ Video – Reparații realizate in Serviciul Tehnic IT - Reballing Bacau


Detalii

In continuare va vom prezenta câteva dintre cele mai importante simptome care apar atunci când aveți nevoie de reballing pentru laptop:

 • laptop-ul porneste dar nu afișeaza nimic pe ecran (reballing laptop-cipset video)

 • laptop-ul porneste dar afișeaza dungi sau imagini distorsionate pe ecran (reballing laptop-cipset video)

 • laptop-ul nu porneste sau se aprinde dar se închide sau se restarteaza imediat (reballing laptop-cipset video sau northbridge)

 • nu funcționează porturile usb sau se blocheaza la introducerea unui device in portul usb (reballing laptop-southbridge)


Ce presupune reballing-ul

Reballing laptop presupune o serie de operațiuni obligatorii pentru ca rezultatul sa dureze în timp:

 • demontarea și curațarea laptop-ului

 • scoaterea placii de baza și identificarea chipset-ului defect

 • dezlipire chipset video defect utilizând Stație Profesionala BGA Rework

 • testarea chipset-ului înainte de proces.

 • curațare placa de baza și a socket-ului prin eliminarea de staniu vechi

 • reballing chipset video - reconstruire profil bile (600-1000 de bile sau puncte de lipitura)

 • lipire chipset video pe placa de baza utilizând Stație BGA Rework

 • asamblare laptop și testare prin stres video - 3DMark


Atunci cand aveți nevoie de reballing la Videoconsola:


Playstation 3 - lumină roșie , lumină galbenă
Playstation 4 - lumină albastră
Playstation 4 PRO - lumină albastră
XBOX 360 - 3 lumini roșii, 2 lumini roșii, 1 lumină roșie, Eroarea E72, E73, E74 etc.
XBOX ONE – nu pornește
XBOX ONE X – nu pornește

ATENȚIE ¡ Nu lasați laptopul sau consola pe mâna oricui nu are echipamente profesionale și experiența în Reballing, aceștia pot defecta iremediabil placa de baza, ca exemplu se poate deteriora un Pad PBC sau mai mulți în urma încalzirii inadecvate, pot apărea microfisuri la nivel de bile în urma încălzirii, pot distorsiona placa de baza afectând multistratul acesteia. Există foarte mulți depanatori de laptop-uri și console care folosesc inconștient și în neștiința de cauza metoda Reflow sau reîncalzire a chipset-ului cu aer cald, cu dispozitive improvizate sau inadecvate fără a putea controla temperatura și fara a realiza un profil de fuziune obligatoriu, este o metodă simpla și ieftină care poate da rezultate scurte în timp și care poate distruge iremediabil circuitele de pe placa de baza, făcând-o irecuperabilă, inclusiv se degradeaza cipsetul video.


Galerie foto: